In Museum Het Tramstation werd lange tijd alleen aandacht besteed aan het vervoer per trein of tram. Dit ligt ook voor de hand, want het tramstation is vanaf 1912 tot 1968 in gebruik geweest bij de Westlandsche Stroomtram Maatschappij (WSM). Vanaf heden wordt er in de Stationskamer ook aandacht besteed aan het vervoer, dat aan het transport per rail vooraf is gegaan. Vanaf 1645 tot 1870 voer zesmaal per dag een trekschuit tussen Delft en Maassluis en tweemaal tussen Delft en Vlaardingen. Ook was er nog vervoer van visschuiten, zandschuiten en lokale bodeschippers.
Schipluiden was een echte passageplaats. Vanaf 1850 tot 1950 bloeide het dorp vanwege de aanwezigheid van een flink aantal lokale vrachtvaarders. Het is dus logisch om ook aan deze vorm van vervoer in het museum aandacht te besteden. Dankzij financiële steun van de Provinciale Erfgoedtafel Trekvaarten kon de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een aantal originele stukken aanschaffen, zoals een model van een trekschuit, een reglement uit 1715 voor de trekschuitschippers, een kaartje uit ca. 1750 met de regionale trekschuitverbindingen en oude afbeeldingen van het vervoer over water. Enkele sleeën richten de blik op het vervoer over het ijs.
Op vrijdag 2 september openden Melanie Oderwald-Ruijsbroek, wethouder van Cultuur van Midden-Delfland en Anne-Marie van Brecht, adviseur Cultureel erfgoed Zuid-Holland, de nieuw ingerichte Vervoerskamer. Zij deden dit door respectievelijk op een conducteursfluit en een scheepstoeter te blazen. Deelnemers aan de Provinciale Erfgoedtafel Trekvaarten, die eerder in de raadszaal van het gemeentehuis van Midden-Delfland een bijeenkomst hadden, waren getuige van deze opening.
Liefhebbers van het vervoer in Midden-Delfland zijn in het Monumentweekend op 10 en 11 september van 11.00 tot 17.00 uur welkom in Museum Het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2 te Schipluiden. Op zaterdag 10 september begeleidt de folkgroep van Ko Arkesteijn van 14.00 tot 16.00 uur de bezoekers met middeleeuwse muziek en volksdans melodietjes. De toegang is gratis.